среда, 3. април 2013.

SPAS U ZADNJI ČAS

                   ERSTE BANKA PODRŽALA AKCIJU " NE BACAJ - RECIKLIRAJ"
    
Erste banka je odlučila da po drugi put podrži EDUKATIVNO PREVENTIVNU AKCIJU "NE BACAJ RECIKLIRAJ". Cilj ove akcije, koje traje od aprila meseca 2010, jeste edukacija građana o potrebi očuvanja prirode kao i neophodnost reciklaže, te preventivno prikupljanje reciklabilnog, prvenstveno električnog i elektronskog (opasnog) otpada.
   
 Gospodine Jovičiću, zašto kažete da je podrška stigla u zadnji čas ?
Pre svega želim da se zahvalim Erste banci na podršci našoj akciji i poverenju koje nam je ukazala po drugi put. 2011. godine nas je prvi puta podržala. Trudili smo se da opravdamo ukazano poverenje. Naši rezultati su doveli do toga da naš projekat ponovo dobije njihovu podršku. 
Edukacija građana, posebno dece, jeste najbolji način da sačuvamo prirodu od uništenja, ali to košta. Prikupljanje EE otpada i njegova reciklaža nije ekonomski isplativa. Svuda u svetu se ta grana subvencioniše od strane države. Polovinom prošle godine ukinute su subvencije reciklažnoj industriji i obustavljena je isplata sredstava po sklopljenim ugovorima na osnovu odobrenih projekata. Kako NEVOLJA nikada ne ide sama, ukraden nam je automobil sa kojim smo dolazili na pozive građana i firmi da preuzmemo EE otpad. KONTEJNER NA TOČKOVIMA  nam se pokvario, a cena potrebnog dela, za nas je bila nedostižna.
Vozilo je zahvaljujući angažovanju naših" komšija u plavim uniformama", pronađeno i vraćeno nam. Početkom februara ove godine, firma " BOŽIĆ i SINOVI" iz Pančeva nam je donirala novi deo ( ista firma nam je ustupila na korišćenje " kontejner na točkovima"). Ipak, to nije dovoljno za normalno funkionisanje ovako velike acije i mi smo ozbiljno razmišljali o njenom obustavljanju.
Znači li to da očekujete bolje dane?
Da. Nadamo se da će i država uskoro ispuniti svoje obaveze iz ugovora sklopljenih sa nama još u prvoj polovini prošle godine. Očekujemo da se još neke društveno odgovorne firme priključe ovoj akciji.
Koje ste rezultate potigli u prošloj godini ?
Uprkos svim nevoljama koje su nas snašle, prikupili smo i predali na reciklažu 20 tona EE otpada i neispravnih sijalica koje sadrže živu (štedljive i neonske) "BiS  RECIKLAŽNOM CENTRU" u Omoljici .
Inače, zakon o otpadu propisuje da EE otpad i neispravne sijalice koje sadrže živu, nije komunalni otpad i NE SME SE ODLAGATI SA ISTIM VEĆ SE MORAJU PREDATI OVLAŠĆENOM LICU NA DALJNJI TRETMAN ( član 50 i 51 ).
Opasni otpad koji smo prikupili od građana i pravnih lica je plod naše edukacije koju smo provodili u predhodnom periodu uz veliku pomoć i podršku pisanih i elektronskih medija. Na naš način smo sperčili stvaranje velikog broja divljih deponija i uštedeli veliku sumu novca poreskih obveznika koju bi grad morao potrošiti na njihovo čišćnje. 
Koja je vaša poruka sugrađanima ?
Još jednom se zahvaljujem ERSTE BANCI i firmi BOŽIĆ  I SINOVI  na iskazanoj podršci. Pozivam i druge društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju "NE BACAJ RECIKLIRAJ. Sugrađanima poručujem: NE PRAVITE DIVLJE DEPONIJE JER OVA PLANETA NE PRIPADA NAMA VEĆ NAŠOJ DECI I UNUCIMA. DOVOLJNO JE DA NAS POZOVETE NA TEL: 064 310 13 15 I MI ĆEMO DOĆI DA PREUZMEMO SAV RECIKLABILNI OTPAD BESPLATNO.  

Redakcija "KOMŠIJA INFO" 
 

Нема коментара:

Постави коментар