петак, 22. јануар 2016.

TV K9 u Zelenoj kući

TV K9 u gostima u ZELENOJ KUĆI PETROVARADIN, na žalost u loše vreme. prenosimo tekst.


“Komšija” na ivici egzistencije

VIDEO K9: Udruženje građana "Komšija" iz Petrovaradina, koje se godinama unazad zalaže za zaštitu životne sredine kroz reciklažu, zapalo je u finansijske probleme zbog kojih bi moglo biti ugašeno. Ovo Udruženje građanima je poznato po dvema akcijama, "Od komšija deci" i "Ne bacaj - recikliraj". Bavi se edukacijom dece i omladine kako da sačuvaju prirodu, kao i prikupljanjem svih vrsta otpada za reciklažu.
Ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine ovo Udruženje dovedeno je na ivicu egzistencije.
Kako kažu u Udruženju, Uredbom o ukidanju Fonda brojna udruženja koja se bave ekologijom i zaštitom životne sredine su i potpuno ugašena.
“Mi smo uz pomoć prijatelja, građana i privrede uspevali da preživimo. Poneseni obećanjem vlasti da će u septembru 2015. godine biti vraćen Fond za zaštitu životne sredine, što je naš opstanak, mi smo iznajmili prostor pod nazivom “Zelena kuća” koji je namenjen svim građanima. Planirana je izgradnja sportsko – edukativnog centra koji bi bio otvoren svim građanima, ali sa akcentom na decu i omladinu”, rekao je Svetozar Jovičić, predstavnik Udruženja građana “Komšija”.
Jovičić kaže da se počelo sa realizacijom projekta i da su nabavljeni golovi za igrališe, ljuljaške i sličan materijal za umetničku reciklažu, ali obzirom da Vlada nije ispunila obećanje i republički Fond za zaštiitu životne sredine nije ustanovljen, sa nabavkom se stalo, a Udruženje je zapalo u teške finansijske probleme. Dugovanja za struju su sve veća i, ukoliko ih ne izmire, uskoro će morati da stave ključ u bravu.
“Mi smo ovde podstanari, odnosno sustanari. Ima nas nekoliko u ovom objektu i svi smo prikačeni na jedan brojač. Mi smo prekoračili dozvoljenu snagu i dobili smo enorman račun za struju. Ko je taj trošak napravio ne znamo, ali znamo da taj račun ne možemo da platimo”, naveo je Jovičić.
Kako ovo Udruženje, koje već 12 godina brine o deci i prirodi, ne bi doživelo sudbinu sličnih udruženja, njegovi članovi apeluju na sve ljude dobre volje da, u skladu sa mogućnostima, daju svoj doprinos i pomognu njegovom opstanku.
Svi zainteresovani građani mogu pomoći tako što će donirati otpad za recilkliranje ili novčana sredstva. Sve detaljnije informacije možete pronaći na sajtu Komšijin informer.
Ovaj problem Jovičić je opširno obrazložio u emisiji Otvoreni ekran, koji mozete pogledati u nastavku ovog teksta.




Нема коментара:

Постави коментар