четвртак, 13. децембар 2012.

komšijin informator - decembar

            KOMŠIJIN INFORMATOR  E - izdanje Decembar 2012       /                                                                                         Redakcija: 061 61 08 675
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        EKOLOŠKO HUMANITARNA KUĆA U NOVOM SADU ?
   Kao posledicu potrošačkog duštva imamo hiper produkciju raznog otpada. Ekološki svesna društva imaju jasno razgraničenu podelu na KOMUNALNI i RECIKLABILNI otpad. U Novom Sadu o komunalnom otpadu vrlo dobro brine JKP "ČISTOĆA", ali je briga
o reciklabilnom otpadu prepuštena svesti građana i pojedinačnim incijativama.
  Udruženje građana "KOMŠIJA", jedina novosadska organizacija koja poseduje dozvolu za prikupljanje OPASNOG I NEOPASNOG
RECIKLABILNOG otpada pokreće incijativu za otvaranje EKOLOŠKO HUMANITARNE KUĆE  u koju će građani moći da donesu i predaju na dalji tretman reciklabilni otpad ovlašćenom sakupljaču. Građani će moći da donesu i odeću, obuću, igračke, školski pribor koji ćemo proslediti osobama kojima je potrebna pomoć DOBRIH LJUDI.
Srodna udruženja će moći da organizuju ekološke i edukativne radionice.
ZA OVU INCIJATIVU NAM JE POTREBNA PODRŠKA GRADA ALI I DOBRIH LJUDI. SVI SUGRAĐANI KOJI ŽELE I IMAJU MOGUĆNOST,  MOGU IZVRŠITI UPLATU NA TEKUĆI RAČUN BROJ:
340 - 11004920 - 90  KOD ERSTE BANKE.

Gospodine Jovičiću, odakle ideja za ekološko humanitarnu kuću ?
To nije ideja već nasušna potreba velikoga grada kakav je Novi Sad. Zakon države Srbije jasno kaže da NEISPRAVNI električni i elektronski uređaji, protivpožarni sistemi, medicinska oprema, sredstva video nadzora, sijalice i portabilne baterije NISU komunalni otpad i moraju sa odvojeno sakupljati i predati ovlašćenom recikleru na daljni tretman. Da prevedem, svako ko u kontejner  za komunalni otpad baci EE otpad, sijalice ili baterije KRŠI ZAKON. Država je donela zakon, ali nije dala alternativu. Građani nemaju gde da odlože reciklabilni otpad sem da pozovu nas na broj 064 310 13 15 pa da mi dođemo na kućnu adresu ako imamo goriva. 
Zašto niste ranije ostvarili vašu ideju?
Kao i uvek, problem je novac. Prethodna gradska vlast nije imala razumevanja za naše ideje i potrebe građana. Država je privremeno ukinula subvencije reciklažnoj industriji koja je plaćana iz ekoloških taksi naplaćenih od građana. Naš projekat "POMOZIMO PRIRODI" je odobren od strane pokrajinskih i republičkih organa, ali novac nije nikada stigao. Ministarka Zorana Mihajlović je obećala skorašnji nastavak isplata, ali električni uređaji se ne kvare kada to država naredi.
Zato ne možemo da čekamo. POZIVAMO sugrađane, firme, udruženja građana da nam pomognu da što pre počnemo sa radom.   
Šta je sa gradom ? Očekujete li njihovu podršku?
Da, očekujemo. Predstavnici nove gradske vlasti su nas primili, saslušali naše probleme, ideje i OBEĆALI podršku. Uskoro nastavljamo razgovore o konkretnim rešenjima. Duboko smo uvereni da ćemo ovaj put sa gradom naći zajednički jezik, te da ćemo zajedno biti na istom zadatku : DA NOVI SAD OSTANE NAJLEPŠI I NAJČISTIJI GRAD.
Šta je sa akcijom"POMOZI RECIKLAŽOM NOVOSADSKO SVRATIŠTE ZA DECU"?   
Ide svojim tokom, malo sporije, ali napreduje. Zahvaljujući medijskoj podršci RADIO 021, PLANETA RADIJA i TELEVIZIJE MELOS građani su saznali za našu akciju. Prikupili smo nešto odeće, obuće, igračaka i uskoro ćemo sve predati predstavnicima svratišta.
Akcija i dalje traje i građani nas mogu pozvati na naš telefon 064 310 13 15
DOBRE KOMŠIJE:
       FRIZERSKI SALON "GOGA STIL"  - NOVI SAD
       APOTEKA "ESKULAP"- PETROVARADIN
       POLICIJSKA UPRAVA - NOVI SAD   
       NS za DŽ



Нема коментара:

Постави коментар