субота, 21. јун 2014.

DA NOVI SAD BUDE ČIST GRAD

NE BACAJ RECIKLIRAJ - POZOVI 064 /310 13 15


Đerdap zatrpalo 5.000 tona otpada, Dunav se čisti 24 sata dnevno!

Osim radnika Hidroelektrane "Đerdap", angažovane su još dve firme kako bi se očistio sav otpad. Radi se 24 sati dnevno, a procenjuje se da će sve biti čisto za nedelju dana

Đerdapska klisura je po oceni sajta “Virtual Tourist” proglašena za četvrtu najlepšu klisuru na svetu. Međutim, već desetak dana ovo područje suočava se sa velikim problemima: Dunav je do Hidroelektrane “Đerdap” do sada doneo oko pet hiljada tona otpada.
- U prvom talasu do Hidroelektrane “Đerdap” došla je  velika količina nameštaja, bele tehnike… Onda je oko 26. maja počelo da stiže mnogo otpada, plastičnih flaša i drveća sa sve korenom. Kada su radnici shvatili da neće moći sve sami da očiste angažovali su, osim nas, i  “Đerdap usluge” da im pomognemo. Radi se 24 sata dnevno, po 12 sati, a procenjuje se da će ovakva situacija trajati još oko nedelju dana – kažu iz preduzeća “Gamin” iz Kladova.
Foto: Wikipedia/Edoderoo
Foto: Wikipedia/Edoderoo
Kako se procenjuje, Dunav je do sada doneo oko pet hiljada tona otpada. Struje ove reke su neobične, pa đubre nosi samo na srpsku obalu, dok je rumunska u potpunosti čista. Kako bi se sav otpad što pre izvadio, angažovana je sva moguća mehanizacija.
Struja je donela i mrtve životinje, a kada se to dogodi, neophodno je da se primene posebne procedure dezinfekcije. Zbog smeća, smanjena je i proizvodnja struje.
- Situacija se polako smiruje, ali nikad se ne zna šta će Dunav da donese. S vremena na vreme smo zaustavljali agregate kako bismo očistili rešetke. Nismo računali kakve je gubitke to izazvalo - kaže portparol HE “Đerdap” Radosav Čučulanović.
Takođe, đubre preti da ugrozi i prirodu po kojoj je predeo Đerdapske klisure poznat. Naime, sajt “Virtual Tourist” pozicionirao je ovu klisuru na četvrto mesto liste deset fascinantnih klisura, koje su interesantne avanturistima. Ovaj nacionalni park opisan je kao mesto koje ima fantastične uslove za planinarenje, sa prelepim šumama.

Нема коментара:

Постави коментар