субота, 11. јануар 2014.

U 2014. novi fond za zaštitu životne sredineMinistarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će u prva tri meseca naredne godine biti osnovan budžetski fond za zaštitu životne sredine u kome bi trebalo da bude najmanje 2,5 milijardi dinara.

Zorana Mihajlovic
"Taj fond će biti mesto gde će se slivati sav novac od ekoloških taksi i omogućiti finansiranje ekoloških projekata", kazala je ona agenciji Beta.
Mihajlovićeva je kazala da će novca za taj fond biti i da neće biti prolongiranja njegovog osnivanja.

"Budžetski fond će za početak biti finansiran od dugovanja javnih preduzeća za ekološke takse. Samo Elektroprivreda Srbije treba da plati 2,5 milijadi dinara na osnovu tog duga", rekla je ona i dodala da ukupna dugovanja po ekološkim taksama inose najmanje 3,5 milijardi dinara.

Ministarka je kazala da nema ništa protiv da se taj dug plati u ratama, ali je istakla "da nijedno javno preduzeće ne može više da očekuje da im država neće naplatiti ekološku taksu".

"Naplata takse je pored ostalog način da se sačuvaju predeli u kojima se nalaze elektrane i rudna polja", rekla je ona.

Mihajlovićeva je precizirala da će se novac iz tog fonda trošiti za projekte zaštite životne sredine, prema unapred utvrdjenim kriterijumima.

"Ministarstvo će definisati sektore koji će biti prioriteti i u odnosu na to praviće se javni konkursi i dodeljivati sredstva da se ne bi desilo ono što smo imali sa ugašenim Fandom za zaštitu životne sredine gde se finansiralo sve CD-i, knjige, ali suštinski se nije finasirala zaštita životne sredine", rekla je ona.

Ona očekuje da se odmah po formiranju budžetskog fonda objavi javni poziv za projekte, a prioritet će biti reciklaža i upravljanje otpadom, jer mogu da doprinesu zapošljavanju.

Mihajlovićeva je kazala i da su obaveze države koje je nasledila od ugašenog Fonda za zaštitu životne sredine oko 5,8 milijardi dinara.

"Država mora da isplati taj dug i sada se traži način da se to izmiri", rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela i da će u prva tri meseca 2014. Skupština Srbije razmatrari izmene i dopune seta sistemskih ekoloških zakona, koji će biti uskladjeni sa direktivama Evropske unije, medju kojima su zakoni o zaštiti životne sredine, o upravljanju otpadom, o zaštiti prirode, o hemikalijama.

Ona je istakla i da u 2014. mora da se bolje uredi odnos sa reciklažnom industrijom, odnosno sa reciklerima, pre svega u oblasti kontrole.

"Ispostavilo se da od 100 reciklera samo 15 zadiovoljava zakonom propisane uslove, a cilj Ministarstva je da se osnuje što više malih porodičnih firmi koje će se baviti reciklažom kroz takozvana reciklažna dvorišta", rekla je ona.

Mihajlovićeva je kazala da bi prema procenama stručnjaka u reciklažnoj industriji, odnosno u malim i srednjim preduzećima iz te oblasti, moglo da se zaposli najmanje 10.000 ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар