понедељак, 1. децембар 2014.


 ИЗВОР: РТВ
 
21. новембар 2014. | 17:42 | Извор: Бета

Споразум ЕУ о ограничењу пластичног отпада

БРИСЕЛ -
Европска унија постигла је споразум, који се назива историјским, да до 2025. смањи за три четвртине коришћење милијарди пластичних кеса за једнократу употребу које гуше воде и копно планете.
Споразум, који је припремљен почетком недеље са Европским парламентом, постигли су данас представници 28 земаља чланица Уније.
"То ће дозволити Европи да се суочи са еколошким проблемом", рекао је италијански министар за животну средину Ђан Лука Галети, чија земља је актуелни председавајући Уније.
Илустрацијаcistoca.co.rs
Илустрацијаcistoca.co.rs
Данска посланица зелених Маргарете Аукен поздравила је "историјски продор" и рекла да је ово први споразум на нивоу ЕУ са обавезујућим циљевима за смањење отпада.
Земље које то још нису урадиле треба да уведу плаћање пластичних кеса до 31. децембра 2018, и/или да предузму неопходне мере да смање њихову годишњу потрошњу на 90 кеса по становнику до 31. децембра 2019.
У 2025. години годишња потрошња по становнику не треба да пређе
40 кеса, док је европски просек био 178 кеса 2010. године.
Ради се о пластичним кесама које се називају "лаким" (дебљине мање од 50 микрона) које се још бесплатно дају у великом броју европских супермаркета.
Више од 90 одсто од око 100 милијарди пластичних кеса које су на тржишту ЕУ улазе у ту категорију.
Према Европској комисији више од осам милијарди кеса годишње заврше у дивљим отпадима, гуше рибе и птице и гомилају се у, како стручњаци називају, "смртоносну супу" на површини мора и река.

Нема коментара:

Постави коментар