четвртак, 24. септембар 2015.

AKO NE VERUJETE NAMA ....

RECIKLIRAJTE ŠTEDLJIVE I FLUO SIJALICE !! U PITANJU JE VAŠE ZDRAVLJE ALI I ZDRAVLJE VAŠIH NAJBLIŽIH. 
ZELENA KUĆA PETROVARADIN / PALMOTIČEVA BB PRIMA SIJALIČNI OTPAD OD GRAĐANA I PRAVNIH LICA ( kontakt tel: 064 310 13 15 ).
Prenosimo tekst iz VEČERNJE NOVOSTI.

Opasne štedljive sijalice

„Ekološke” sijaclie sadrže živu, element koji je toksičan za mozak, nervni sistem, jetru i bubrege. Istovremeno, slabi odbrambenu snagu organizma, štetno deluje na kardiovaskularni i reproduktivni sistem
Štedljive, "ekološke" sijalice nisu bezbedne kako se uporno tvrdi, jer sadrže živu, snažan neurotoksin, koji negativno utiče na decu i trudnice - upozoravaju iz Agencije za zaštitu okoline SAD.

Ovaj element je naročito toksičan za mozak, nervni sistem, jetru i bubrege. Istovremeno, slabi odbrambenu snagu organizma, štetno deluje na kardiovaskularni i reproduktivni sistem. Može da izazove pojavu tremora, nervoze, nesanice, gubitka pamćenja, glavobolje, Alchajmerove bolesti, pa čak i karcinoma.
Istraživanja koja je sproveo dr Piter Braun u Berlinu pokazala su da ove sijalice, slomljene u zatvorenom prostoru, oslobađaju 20 puta veću količinu žive od maksimalno dozvoljene. Osim toga, sadrže i fenol, blago kiseli toksin u obliku kristala koji se dobija iz katrana, a koristi u hemijskoj industriji. Tu je i naftalen, zapaljivo jedinjenje u obliku kristala, koje takođe nastaje destilacijom katrana, a koristi se u preparatima protiv moljaca i u hemijskoj industriji. Stiren, takođe nepoželjni sastojak, predstavlja nezasićeni tečni ugljovodonik, inače sporedni proizvod u procesu proizvodnje petroleja.
"Ekološke" sijalice oslobađaju i veliku količinu UV zračenja, koje direktno utiče na imuni sistem. Oštećuje i kožno tkivo, na način da onemogućava stvaranje vitamina D.
One su toliko toksične, tvrde naučnici, da predstavljaju opasan otpad, zbog čega ne treba da se bacaju u obične kontejnere. Ukoliko puknu u kući, treba otvoriti sve prozore i vrata, i izaći van bar na 15 minuta, da bi se smanjio uticaj toksičnih sastojaka.

Нема коментара:

Постави коментар