среда, 16. септембар 2015.

JEDANAEST GODINA SARADNJE

Jedanaest godina udruženje "KOMŠIJA - PETROVARADIN" BRINE O DECI I PRIRODI.
Jedanaest godina TV KANAL 9 prati i podržava naše aktiVnosti !!
U IME SVIH KOMŠINICA I KOMŠIJA ZAHVALJUJE SE KOMPLETNOJ EKIPI
 TV KANAL 9.
Prenosimo vam deo izlaganja predsednika udruženja Svetozara Jovičića, datoj prilikom gostovanja u emisiji "OTVORENI EKRAN".

Ekolozi čekaju vraćanje Fonda za zaštitu životne sredine

VIDEO K9: Do kraja ove godine, prema ranijim najavama iz resornog Ministarstva, trebalo bi ponovo da bude osnovan Fond za zaštitu životne sredine. Prvobitni Fond ukinut je pre tri godine, ali ne i eko - taksa koju plaćaju građani i pravna lica na svaki proizvod koji preti da postane budući otpad, rekao je Svetozar Jovičić, predsednik Udruženja građana "Komšija" u emisiji Otvoreni ekran.


Pre oko 6 godina Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj svi proizvođači i kupci budućeg otpada plaćaju eko taksu, podsetio je Jovičić.
Sredstva koja su na ovaj način prikupljana slivala su se u Fond za zaštitu životne sredine koji je tada formiran, a iz kojeg je bilo predviđeno da se troše na razvoj reciklažne industrije u Republici Srbiji.
Reciklažna industrija dobila je krila u to vreme u našoj zemlji, došli su strani investitori, oformljena pristojna sakupljačka i edukativna mreža, kazao je Jovičić. Fond za zaštitu životne sredine, međutim ukinut je 2012. godine, rekao je on, ali ne i eko taksa koju građani i pravna lica i dalje plaćaju.
“Porezi se slivaju, a kuda te pare idu to niko od građana ne zna, to je kao neka strogo čuvana državna tajna. A pare se i dalje uzimaju od građana, od privrednika i tako dalje”, navodi predsednik Udruženja građana “Komšija”.
Ukidanje Fonda nanelo je težak udarac reciklažnoj industruji u Srbiji i do ruba propasti dovela ekološka udruženja koja su na osnovu potpisanih ugovora sa državom počela da se bave reciklažom, dodao je Jovičić.
“Reciklažna industrija došla je do ruba bankrota, sakupljačka i edukativna mreža je potpuno rasturena, mi smo i sami imali 3-4 bankrota, tako da je tu nastao jedan opšti haos, jedan zločin prema prirodi je napravljen”, naglasio je Jovičić.
Situacija je, prema njegovim rečima, počela da se popravlja prošle godine, kada je, nakon razgovora predstavnika jednog od vodećih reciklažnih preduzeća sa Vladom Srbije, država isplatila većinu dugova reciklerima, mada ne i sakupljačima, te obećala da će do septembra ove godine biti vraćen Fond za zaštitu životne sredine.
Početkom ove godine i iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine najavljeno je da bi Srbija do kraja 2015. trebalo da utvrdi novi model specijalizovanog fonda iz koga bi se finansirali projekti zaštite životne sredine.

Нема коментара:

Постави коментар