четвртак, 15. јануар 2015.

НОВИНАРИ ДНЕВНИКА У ЗЕЛЕНОЈ КУЋИ

АКЦИЈА НЕ БАЦАЈ РЕЦИКЛИРАЈ ПОЗОВИ 064 310 13 15 ДОЖИВЕЛА ЈЕ ВЕЛИКУ ПОПУЛАРНОСТ ЗАХВАЉУЈУЋИ МЕДИЈСКИ ПОСЛЕНИЦИМА.
Захваљујемо свима који нам помажу да нашу природу сачувамо од уништења.
 Преносимо текст из листа ДНЕВНИК:

„Комшија” чак и живу односи
Ако Новосађани не знају шта ће с нагомиланим, некада прилично опасним сијаличним отпадом, ислуженим електричним машинама, неупотребљивим и(ли) застарелим телевизорима, мониторима...  
треба само да позову Удружење грађана „Комшија” на 064/310-13-15 и договоре се када и како да се отпада ослободе. Ем ће своје домове, шупе и подруме ослободити непотребних ствари, ем опасни отпад неће завршити тамо где му није место, већ у рециклажним погонима.
– Сакупљамо све врсте електронског, електричног,  sijaličnog отпада, све уређаје који су радили на струју – каже Светозар Јовичић из УГ „Комшија”. – Грађани или само донесу отпад у Прерадовићеву 79 у Петроварадину, где су просторије наше „Зелене куће”, или нас зову да ми дођемо по њега. Одлазимо на терен, али то нисмо увек у ситуацији јер не можемо због две или три сијалилице долазити на кућне адресе. Прилично смо активни па смо од 1. септембра до краја 2014. године сакупили око 300 килограма сијаличног отпада.
А колика је бројка сакупљених сијалица може се наслутити након обичног мерења, по којем их у килограм стане тридесетак. О томе колико корисну ствар за Нови Сад, у којем се, по грубим проценама, свега око пет до шест одсто сијаличног отпада рециклира, ради УГ „Комшија” – говори и чињеница да сијалице новије производне, тзв. штедљиве, имају у себи од 1,5 до пет одсто живе у праху, врло токсичне и опасне.
У последње четири године око 30.000 грађана је предало ту врсту отпада УГ „Комшија”. Ипак, сусрећу се с проблемима. Рециклажа опасног сијаличног отпада нигде у свету, па ни код нас, није рентабилна, а држава не помаже. Од градских структура за сада стиже само вербална подршка, а једини начин да се опстане и настави овај користан посао је конкурисање на пројектима који се баве заштитом животне средине, што у поменутом удружењу и чине.
Д. Кнежић
 
Додељено 15 контејнера
УГ „Комшија” је у минулој години школама и вртићима на територији Новог Сада испоручило 15 контејнера за све врсте отпада. У Удружењу сматрају да је едукација најмлађих суграђана веома важна да би се одмалена стекла свест о заштити животне средине и опасности од токсичних отпада те често посећују основце и предшколске установе.

Нема коментара:

Постави коментар