понедељак, 4. мај 2015.

NOVA AKCIJA "KOMŠIJA"

SIJALIČNI OTPAD - NE BACAJ RECIKLIRAJ 2015

    U više navrata sam javno u medijima istakao da je Novi Sad među najčistijim i najuređenijim gradovima u regionu. Nažalost Novi Sad deli sudbinu svih gradova u Srbuji i ima dve  CRNE TAČKE a to su: 
 BATERIJSKI OTPAD -prema  članu 47 zakona o upravljanju otpadom Republike Srbije ( u daljnjem tekstu ZOUO) pripada grupi opasnog . Rešenje problema BATERIJSKOG OTPADA je u rukama aktuelne vlada jer u Srbiji  ne postoji pogon za reciklažu ovog otpada.
SIJALIČNI OTPAD - prema članu 51  ZOUO, pripada grupi opasnog otpada. 
Uprkos činjenici da u Srbiji postoji pogon za reciklažu ovog otpada,(BIS  RECIKLAŽNI CENTAR u Omoljici) procenat reciklaže se kreće od 5 do 8 % što je KATASTROFALAN PODATAK. Osnovni sastojak ŠTEDLJIVIH I NEONSKIH sijalica je ŽIVA, otrovna i kancerogena materija.


  OVA FOTOGRAFIJA JE SNIMLJENA U NOVOM SADU. POČINIOCA OVOG ZLODELA BI MOGLA ZADESITI KAZNA OD MILION DINARA. NAIME  ZOUO  ZA OVAKO NE ODGOVORNO PONAŠANJE PRAVNIH LICA  PREDVIĐA VEOMA VISOKE NOVČANE KAZNE.

 Upravljanje otpadnim fluorescentnim cevima koje sadrže živu
Član 51

Otpadne fluorescentne cevi koje sadrže živu odvojeno se sakupljaju.

Zabranjeno je bez prethodnog tretmana odlagati otpadne fluorescentne cevi koje sadrže živu.

Vlasnik otpadnih fluorescentnih cevi koje sadrže živu dužan je da ih preda radi tretmana licu koje za to ima dozvolu. 
ZAKON je jasan i ne dvosmislen. ŠTA JE SA NAŠOM SVEŠĆU? ŠTA JE SA NAŠIM OSEĆAJEM ODGOVORNOSTI PREMA DRUŠTVU PA I NAŠOJ DECI ??????????
POZIVAMO SVE SUGRAĐANE, FIRME, INSTITUCIJE, ŠKOLE, UDRUŽENJA DA SE UKLJUČE U OVU AKCIJU JER NOVI SAD JE NAŠ, ZAJEDNIČKI.......
PIŠITE NAM, PITAJTE,  SUGERIŠITE .... ugkomsija@gmail.com
ZOVITE .......064 310 13 15  

Нема коментара:

Постави коментар