уторак, 11. фебруар 2014.

И КОМШИЈЕ РАЗГОВАРАЛЕ СА МИНИСТАРКОМ



 Представник удружења се у недељу обратио госпођи Зорани Михајловић, министарки енергетике и заштите животне средине, господину Милошу Вучевићу, градоначелнику Новог Сада и њиховим сарадницима. Скренуо им је пажњу на непоштовање одређених одредби ЗАКОНА О КРЕТАЊУ ОТПАДА  У Новом Саду. 

Закон у одредбама 47., 50. и 51. батеријски, сијалични, електрични и електронски дефинише као опасан отпад и најстроже забрањује његово одлагање у контејнере са комуналним отпадом (важи како за правна тако и за физичка лица). Исти се мора одвојено чувати и предати овлашћеном сакупљачу који је дужан да га преда на рециклажу овлашћеном рециклеру. Сакупљање и транспорт сме вршити само овлашћени појединац или организација уз поштовање законске процедуре. 

Локална самоуправа је у законској обавези да грађанима омогући поштовање поменутог закона.  

Рециклажа сијалица једва досеже неколико процената (једини погон за рециклажу на балкану поседује фирма „Божић и синови“ из Панчева) док је рециклажа портабилних батерија на нивоу статистичке грешке (У Србији не постоји погон за рециклажу већ се оне извозе и плаћа се за њихову прераду).


Наведени отпади су  изузетно штетни ѕа животну средину.

Удружење „Комшија“ већ неколико година нуди граду решење овог проблема,  али до сада без успеха. Комшије већ десет година брину о деци и природи. Опстати у Србији овако дуго, само по себи је велики успех.

Комшије поседују дозволу за сакупљање неопасног и опасног отпада на територији АПВ издату од надлежних органа. Поседујемо контејнер на точковима који у складу са законом можемо поставити на свакој локацији на територији АПВ, коа и стручан и обучен кадар и што је најважније, велику жељу да Нови Сад једнога дана поново буде град на лепом плавом Дунаву . 

Госпођа Зорана Михајловић је у свом одговору истакла да је поштовање закона у домену надлежне инспекцијске службе. Обавестила нас ја и да су поновно обезбеђена средства за рад еколошких удружења која ће бити додељена путем конкурса и да се ради на том да се нашем удружењу измире дуговања из 2012. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ правним и физичким лицима.

Позивом на број телефона 064 310 13 15 или путем електронске поште: ugkomsija@gmail.com наши активисти долазе на кућну адресу и без накнаде преузимају наведени отпад који прослеђују овлашћеном рециклеру. Прaвним лицима и предузетницима издају документацују о преузимању у складу са законом о кретању отпада.

Нема коментара:

Постави коментар