недеља, 16. фебруар 2014.

Nastavak pomoći razvoju reciklažne industrije

BAČKA PALANKA - Ministarka energetike u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović pustila je u rad novoizgrađenu kotlarnicu Toplane "Partizan" u Bačkoj Palanci u koju je uloženo 610.000 evra i koja će grejanjem snabdevati centralni deo te opštine.
Tom prilikom je izjavila:

Država će nastaviti da pomaže razvoj reciklažne industrije u Srbiji za koju je u ovoj godini izdvojeno 250 miliona dinara, a svi dugovi reciklerima biće isplaćeni, poručila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.
Prilikom posete ministarke Mihajlović fabrici za reciklažu PET ambalaža Grintek (Greentech) u Mladenovu kod Bačke Palanke najavljeno je da će ta fabrika, koja sada zapošljava 85 radnika, proširiti proizvodnju i broj zaposlenih na 130 ljudi, kao i da će ukupno investirati pet miliona evra.

Mihajlović je istakla da su ugovori sa reciklerima već potpisani za prvi i drugi kvartal ove godine i da će biti potpisani i za ostatak godine.

"Ostaje problem ozbiljnih dugova koje je oblast životne sredine nasledila od prethodnog ministra, koji se mere milijardama dinara, ali polako, kroz budžet i u saradnji sa Ministarstvom finansija, sve dugove ćemo isplatiti", istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je značajno da recikleri dobiju sredstva od države kako bi mogli dalje da ulažu, proširuju proizvodnju i zapošljavaju ljude.

"To je krug koji je u jednom trenutku bio prekinut, kao i dotok novca, zbog dugova koje budžet nije mogao da izdrži", rekla je Mihajlović i dodala da su u toku razgovori sa Ministarstvom finansija da se suma od 250 miliona dinara za reciklažnu industriju poveća "jer ta industrija može da pokrene mnoge druge".

Ona je poručila da će se izmenama pojedinih zakona pomoći da reciklažnih fabrika u Srbiji bude što više i dodala da će Ministarstvo energetike i recikleri zajedno raditi na edukaciji i povećanju svesti stanovništva u vezi sa primarnom selekcijom otpada i značaju reciklaže.

Ona je ukazala da je za razvoj te industrije važna dobra koordinacija između tog ministarstva, lokalne samouprave i reciklažne industrije.

Нема коментара:

Постави коментар