понедељак, 8. септембар 2014.

Са ових 10 трикова проверите да ли је мед прави

Представљамо вам десет трикова помоћу којих можете да проверите да ли вас је продавац меда преварио.

 
Произвођачи меда би требало да наведу све састојке које садржи. Ако мед није чист, требало би то и написати на налепници, укључујући и проценат правог меда која се налази, ако га има. Но, честе су и преваре.
 Ево 10 трикова помоћу којих их сами можете открити…
1. Протрљајте мало меда између кажипрста и палца док се не распадне. Нешто меда ће се апсорбује у кожу, ако има меда, јер је чисти мед добар за кожу. Природни мед није лепљив. Ако је оно што утрљате лепљиво значи да има шећера или вештачких заслађивача у њему.

2. Ставите неколико капи на папир или папирни убрус. Чист мед неће пробити папир дуго времена, јер не садржи воду.

3. Ставите мало меда код мрава. Пчеле инстинктивно граде кошницу на дрвећу и међу стенама. Оне стављају мед како би се заштитиле од штеточина, као што су мрави. Мрави неће дирати природни мед.

4. Помешајте мало меда са жуманцетом. Ако је мед чист, када истучете жуманце, изгледаће као да је куван.

5. Напуните чашу воде и додајте 1 кашику меда. Чисти мед ће се згрушати и спустити на дно, а лажни мед ће почети да се топи.

6. Намажите мед на кришку хлеба. Природни мед ће стврднути хлеб за неколико минута. Вештачки мед ће навлажити хлеб због садржаја воде.

7. Прави мед даће вам осећај боцкања у устима непосредно пре гутања. Лажни мед то не може да постигне.

8. Гледајте да ли ће се мед кристализовати временом. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира колико дуго буде стајала.

9. Врх шибице умочите у мед и покушајте запалити. Природни мед неће сметати шибици да се запали. Лажни мед има воде па се шибица не може запалити.

10. Две до три кашике меда ставите у микроталасну. Загрејте на високој температури. Природни мед ће се брзо карамелизовати и неће постати пенаст. Лажни мед ће се тешко карамелизовати и биће препун мехурића.
Извор: Пресонлајн

Нема коментара:

Постави коментар