среда, 10. септембар 2014.

Upoznajte sledeću generaciju ekoloških pakovanja



Nova školska godina je i morate razmišljati o užini za vaše školarce. Kesice, plastične kutije, flaše sa sokom....sve ovo je otpad.

Školarci svake godine bace oko 30 kilograma otpada svake školske godine. Ako počnemo da računamo broj dece u školama u Srbiji po 30 kg .... Zavrtelo bi nam se u glavama od količine otpada na godišnjem nivou. Samo zamislite tu gomilu plastike, papira, aluminijumskih konzervi na jednom mestu.

Dizajnerke iz Swedske Hannah Billqvist i Anna Glansén iz firme Tomorrow machine pokušavaju da utiču na taj trend.2012. godine lansirale su projekat nazvan"To će proći" koji ima biorazgradive ambalaže hrane, od kojih neki služe kao posude za kuvanje ili serviranje hrane.
Hrana se kuva direktno u samootvarajućoj posudi i, kao što ime kaže, sama se otvara kada je hrana zagrejana na određenu temperaturu. Pakovanje se lako razlaže nakon upotrebe.
Ova samootvarajuća posuda je pravljena od celuloze u kojoj je zamrzavanjem osušena hrana. Dodavanjem u ključalu vodu ne samo da se kuva hrana iznutra , već izaziva i širenje pakovanja u činiju.

 


Tomorrow machine je u ranim fazama razvoja novog pakovanja koje se ne koristi za serviranje, ali je napravljeno od prirodnih materijala koji se lako razlažu ili rastvaraju u vodi. Kutija soka je napravljena od mešavine agra (derivata agli, želatinasta supstanca) i vode. Kad se piće iz kutije popije, kutija počinje da se smanjuje. Gotovo potpuno nestaje nakon mesec dana.





 Pakovanja za suvu hranu kao što je pirinač pravljena je od tretiranog pčelinjeg voska. Vosak je tanak kao papir i možete ga oljuštit kao narandžinu koru.



Tomorrow Machine je čak razvio ekološka pakovanja za ulja. Pakovanje od karamelizovanog šećera presvučeno je pčelinjim voskom i može ga se razbiti kao jaje. Nakon samo nekoliko minuta šećer se pretvori u tečnost koju možete pustiti niz slivnik.


 




Ovo su, nažalost, još uvek samo prototipi... Kada će ući u širu upotrebu ne zna se. 
Dok ne dočekamo ova pakovanja, UG "Komšija" će bar malo pomoći rešavanju ovog problema postavljanjem kontejnera za odvajanje otpada u školama. Deca će na ovaj način sticati naviku čuvanja prirode, a prihodom od prikupljenog otpada školi će se kupovati potrebna oprema (lopte i drugi sportski rekviziti, računari... u dogovoru sa decom i nastavnicima). 

Veliku podršku akciji "Ne bacaj, recikliraj" pružili su Naftna industrija Srbije i grad Novi Sad.



Slike sa sajta: Tomorrow Machine
Pratite njihov napredak na sajtu ili Facebooku.

Нема коментара:

Постави коментар