уторак, 17. фебруар 2015.

БОЖЕ ПОМОЗИ !

НОВИ САД -  
17. фебруар 2015. | 08:41 | Извор: РТВ (Дајана Јовановић)

Само килограм батерија које свакодневно користимо у домаћинству загади осам хиљада литара воде. Упркос томе, у Србији не постоји погон за њихову рециклажу, већ се оне, углавном, одлажу са осталим комуналним отпадом. Међутим, слика не би била толико страшна да у опасан отпад не спадају и многе ствари које свакодневно окористимо у домаћинству, а након употребе бацимо у канту за ђубре. Ко је уствари крив што свакодневно загађујемо животну околину?
............................................................................. 
НЕ БАЦАЈ РЕЦИКЛИРАЈ ПОЗОВИ  064 310 13 15 
................................................................................  
Потрошене батерије и сијалице, стари фрижидер, фарба или најобичније јестиво уље које остане након кувања. Шта с тим када нам више не треба? На појединим амбалажама постоје знаци упозорења, попут лако запаљиво, штетно по здравље или одлагати на посебним местима. Међутим, тих посебних места нигде у Србији нема.

Иако у Србији не постоје посебна места за одлагање опасног отпада, постоји начин да га се решите на донекле безбедан начин. Поједине компаније баве се његовим сакупљањем и транспортују га на рециклажу. У борби против ветрењача труде се да укажу на опасност приликом одлагања електричног, електронског и другого опасног отпада.
"Килограм портабилних батерија загади 8000 литара подземних или надземних вода или једна дугмаста батерија, која је пуњена живом загади 1 кубни метар земљиста. уништи је буде неупотребљива за пољопривреду", каже за РТВ Светозар Јовичић из удружења грађана "Комшија".
Јовичић каже да би ова ситуација могла да се промени од септембра, када се, према његовим речима, очекује поновно оформљење Фонда за заштиту животне средине.
"Шта до тада нама преостаје да радимо? Да се молимо богу", вели Јовичић
Уместо молитве, можда ипак можемо нешто и да урадимо. На пример, батерије су мале, не заузимају много места и сигурно постоји кутак у вашем дому где могу да сачекају неко боље време када ћемо и ми попут доброг дела Европе моћи да их рециклирамо.

Нема коментара:

Постави коментар