петак, 20. фебруар 2015.

MISLI OTOME

 ŠTA JE LEPŠE, MIRIS LIPE U PROLEĆE ILI TOPLI LIPOV ČAJ U HLADNE ZIMSKE DANE?  BILO DA  VOLITE  JEDNO ILI DRUGO   MORATE ČUVATI PRIRODU. PRIRODA PAMTI I VRAĆA ONAKO KAKO BRINETE O NJOJ.
NE BACAJ RECIKLIRAJ POZOVI 064 310 13 15

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Lipa (latinsli Tilia drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa) veliko je drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina.
U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna (Tilia parvifolia). Zahteva od vetrova zalipa cvet 
štićeno zemlji- šte sa dosta vlage ili malo kiše u vreme cvetanja. Cvetanje lipe počinje krajem prve dekade maja i traje sve do početka jula. Prvi cvetaju hibridi iz kompleksa Tilia intermedia, a početkom jula cveta japanska crna lipa (Tilia japonica).Ovako dug period cvetanja nema nijedan rod šumskog drveća, što je od velikog značaja, s obzirom na to da je cvet svih vrsta lipe medonosan i lekovit. Lipe su brzorastuća vrsta. Dosežu zavidne dimenzije i duboku starost.

Lipa je drvo lepote, zdravlja, dugovečnosti

Čitaj dalje:  agroinfotel

Нема коментара:

Постави коментар