петак, 6. март 2015.

Ljubičica - mirisni čuvar zdravlja

Čaj i sirup deluju protiv kašlja, kao i kod upale grla i bronhitisa. Smrvljeni listovi mogu da se koriste kao obloga, jer hlade i smanjuju otok, a prokuvani u sirćetu pomažu kod gihta
         NE BACAJ RECIKLIRAJ POZOVI  064 310 13 15                     
 ZA MIRIŠLjAVU LjUBIČICU (Viola odorata), koja "boji" proleće, malo ko zna da ima lekovita svojstva. Sa neobičnim cvetovima, kao vesnik buđenja prirode, javlja se u martu i traje do kraja aprila, iako može ponovo da procveta u jesen. Grci su ovaj skromni cvetak smatrali simbolom plodnosti, stari Rimljani su uživali u njenom slatkom vinu, a ostalo je zabeleženo da je bila omiljena Napoleonu. 

divlja ljubicica


čaj od ljubicice za lečenje kašlja, bolova u grlu, prehlade.
potrebno je:

  • 2 kasicice osusenih i sveze izmrvljenih delova biljke
  • 2,5 dl hladne vode 
  • 1 kasika meda
KADA I KAKO JE BRATI ?
Kod ljubičice su lekoviti: cvet, listovi sa stabljikom i koren.
Vađenje korena je za amatere komplikovano( osim toga ono se vadi  od polovine oktobra do polovine novembra)  i ja ga ne preporučujem. I bez korena, imao sam fantastične rezultate konzumirajući ovaj čaj.
Iz vlastitog iskustva preporučujem: Oštrim nožem stabljiku ljubičice odseći pri zemlji. Po povratku iz "berbe" svaku stabljiku pažljivi pregledati i odstaniti suvo lišće, travu i svu nečistoću.
Odvojite jedan deo i otkinite cvetove. Od cvetova možete praviti sirup, mešati sa medom ili kuvati čaj. Listove čuvajte za pravljenje obloga. Ako spremate veću količinu, nabavite DRVENE gajbice, položite unutra beli krpu ili papir( NE NOVINE ) i poslažite ljubičice da se suše na prozračnom mestu u hladovini( možete ih iseckati na sitne rezance makazama sveže pa ih onda sušiti ili kada se osuše. Kada su POTPUNO suve možete ih jadnostavno izmrviti između dlanova. 
ČUVANJE: ISKLJUČIVO U PAPIRNIM KESAMA, STAKLENIM TEGLAMA ILI ZEMLJANIM
( keramika . porculan) POSUDAMA NA TAMNOM MESTU ( špajz, kredenac ). 
ČAJ OD LJUBIČICE sam otkrio slučajno i zaljubio se na prvi gutljaj ( citiraću vam izjavu moje koleginice datu svojevremeno u jutarnjem programu RTV a uživo." Dva dana nisam mogla da govorim. Čak je i šapat iziskivao ogroman napor. Kolega me je nagovorio da probam čaj od ljubičice.
Neznam šta me je više oduševilo: prelepa boja, predivan miris ili fantastičan okus koji je teško opisati rečima. Naj lepše od svega je to što sam ja normalno progovorila već posle prve šolje ovog čaja".
NAJ JEDNOSTAVNIJE JE OTIĆI U PRODAVNICU ZDRAVE HRANE I KUPITI OVAJ PREDIVAN ČAJ. OTIĆI U PRIRODU I SAMI JE UBRATI JE NEŠTO ŠTO NEMA CENU.
 RECEPT ZA SIRUP :
 Za decu je odličan sirup protiv kašalja, koji se priprema na sledeći način: Prelijte šaku svežih cvetova ljubičice sa 300 mililitara vode, dodajte 300 grama šećera i ostavite da odstoji jedan dan (najmanje osam sati). Procedite i kuvajte na pari jedan sat. Zgusnuti sirup sipajte u tamnu flašu i čuvajte u frižideru. 
  ČUVAJTE PRIRODU JER ONA ČUVA VAS / NE BACAJ RECIKLIRAJ      
NAPOMENA: Osnovno znanje o LJUBIČICI sam stekao iz razne literature. Lično iskustvo je veoma pozitivno i kod sebe i brojnih prijatelja koje sam počastio ovim čajem nisu primećeni nikaki negativni popratni efekti.
IPAK OBRATITE PAŽNJU: PREKOMERNA UPOTREBA MOŽE IZAZVATI  
                                                  IRITACIJU ŽELUCA.
Nisam lekar, prenosim svoje znanje stečeno vlastitim iskustvom.
                                                                               Svetozar Jovičić                      

Нема коментара:

Постави коментар